tiistai 3. joulukuuta 2013

324 metrin kertakäyttörakennus

Kävimme maanantaina varmaankin Pariisin tunnetuimmassa nähtävyydessä, jonka olin itse sivuuttanut täysin ennen kaverini tuloa. Kiipesimme (tai no, hissi kiipesi meidät) Eiffel-torniin.

Kaikki, jotka ovat minut tavanneet viimeisen kahden kuukauden aikana, voivat sivuuttaa seuraavan kappaleen, koska olen kertonut tämän anekdootin varmasti kaikille. Kas niin. Eiffel-torni ei ollut mikään suosittu hanke 1880-luvulla, kun sitä alettiin rakentaa, vaan monet pariisilaisesteetikot pitivät sitä järkyttävänä rotiskona. Eräs heistä, kirjailija Guy de Maupassant, kävi kuitenkin tornissa lounaalla päivittäin sen valmistumisen jälkeen. Kun häneltä kysyttiin, miksi hän käy vihaamassaan rakennuksessa, kirjailija vastasi: "Se on Pariisin ainoa paikka, josta ei näy Eiffel-tornia".
Olin skipannut torniin kiipeämisen aikaisemmin, koska olin pitänyt sitä vähän turhana nähtävyytenä. Tai siis, en ole myöskään 22 vuoden pääkaupunkiseudulla asumisen aikana kertaakaan käynyt Stadikan tornissa. Eiffelin vertaaminen töölöläiseen arkkitehtuurin merkkiteokseen osoittautui nopeasti hätiköidyksi, koska näköala oli suunnattoman hieno. (Tai no, toisaalta en ole koskaan käynyt siellä Stadikan tornissa, eli mistäs minä sen tiedän. Ehkä Helsinki on yhtä kaunis.) Lisäksi sananlasku "huipulla tuulee" osoittautui myös konkreettisessa mielessä todeksi.

Eiffelissä käynnin jälkeen meillä oli vielä muutama tunti aikaa pörrätä kaupungilla. Emme olleet suunnitelleet sen ihmeempiä turistinähtävyyksiä näin lähtöpäivälle, mutta maanantai taisikin olla tuotteliain päivämme. Kävelimme Eiffeliltä Invalides-kirkolle, missä on kirkon lisäksi armeijamuseo ja Napoleonin hauta. Vierailemisen arvoinen tämäkin. Jatkoimme matkaamme Concorden kautta Ooppera-talolle, koukkasimme isojen tavaratalojen (Printemps ja Lafayette) jouluvalojen kautta St. Lazare -asemalle, mistä matkustimme takaisin kotikoloon hakemaan kaverini tavaroita. Ja niin taas yksi vierailija saatettiin lentokenttäjunaan (tai tällä kertaa taksiin, kun junissa oli jotain häikkää).

Alla vielä pari otosta kävelymatkalta Invalidesilta Concorden aukiolle. Kultaiset patsaat ovat Pont Alexandre III -sillalta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti