sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Isovanhemmat vierailulla

Ahh, miten kiva viikonloppu! Vietin paljon aikaa toisten isovanhempieni kanssa, jotka lennähtivät tänne Pariisiin minua katsomaan. He ovat asuneet 70-luvulla muutaman vuoden täällä, joten en todellakaan tuntenut itseäni turistioppaaksi, vaan pikemminkin osaavien turistioppaiden asiakkaaksi.Aloitimme viikonloppumme perjantaina maittavalla hotelliaamiaisella. Isovanhempani olivat valinneet hotellin, joka sijaitsi Madeleinen kirkon takana (ks. kuva yläpuolella). Ensimmäisenä päivänä kävimme katsastamassa paikat, joissa itse käyn eniten - yliopistorakennukset latinalaiskorttelissa ja pikkuruisen asuntoni Montmartrella. Lounastimme kantapaikaksi muodostuneessa Le Bruantissa, jossa on peripariisilainen tunnelma ja hyvää sapuskaa.

(Vinkki: Le Bruantin lähellä, vilkkaan Rue des Abbessesin ja hiljaisemman Rue Veronin varrella on monta hyvin potentiaalisen näköistä ruokapaikkaa.)

Lauantaina löysimme sisäiset hipsterimme, ranskalaisittain "bobomme". Tähän väliin täytyy kyllä todeta, että tarkalleen ottaen bobo ei kyllä ole ihan sama kuin hipsteri vaikka läheltä liippaa. Siinä, missä hipsterit ovat yleensä 15-25 -vuotiaita lukiolaisia tai opiskelijoita, joilla on liian isot silmälasit, fiksipyörät ja sammarit, bobo-nimitys tulee sanoista "bourgeois-bohème" ("porvarillinen boheemi"). Bobot ovat ylirentoja 20-40 -vuotiaita, mutta konseptiin liittyy jonkinlainen tekopyhyys väitetyn vasemmistolaisuuden suhteen. En ihan täysin ymmärrä bobouden syvintä olemusta, koska täällä kaikki käsitteet ovat vähän eri skaalassa - esimerkiksi ranskalaiset vasemmistolaiset ovat suunnilleen samassa kohtaa poliittista kenttää kuin patavanhoilliset kokomuuslaiset.

Miten taas päädyin selittämään tällaista? No, takaisin asiaan. Me pikku-hipsterit suuntasimme heti lauantai-aamusta Saint-Ouenin kirpputorille. Siinä mielessä kirppari ei ole se hipstereistä hipsterein, että siellä myydään aika vähän vaatteita tai kenkiä. Astioita, kalusteita, koruja, rasioita ja muita esineitä on sen sijaan myynnissä vaikka millä mitoin.Jos mielenne tekee samalle kirpputorille, kannattaa napata metro numero 4 ja ajaa sen pohjoiselle päätepysäkille Porte de Clignancourtiin. Metroasemalta suunnataan suoraan pohjoiseen kohti isompaa autotietä (boulevard périphérique), ja hyökätään sen ali. Ei kannata hämääntyä puhelimia kauppaavista miehistä, ne ovat kansoittaneet lähinnä alueen metroaseman lähellä. Kun autotie on alitettu, ensiksi vastaan tulee tyypillinen turistikirppis, jolla myydään enimmäkseen vain krääsää ja rättejä. Varsinainen St. Ouen -tori löytyy vasta sen takaa.

Kirpputorin läheisyydestä löytyy myös vähän hienompia kauppoja, joissa myydään antiikkia ja 60-70-luvun tuotantoa. Me piipahdimme Marché Malassiksessa, jonka osoite on 142, Rue des Rosiers. Kuten kultaisella 90-luvun koodatusta nettisivuista huomaa, paikka on omistautunut antiikille.

Marché Malassiksessa näin ehkä siisteimmän Star Wars -ohjeistuotteen ikinä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti