keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Ne pienet erot

Koin Ranskaan tullessani vain aika pienen kulttuurishokin. Uuteen maahan muuttamisen jännyys ei synny erilaisista tavoista ja käytänteistä, vaan pikemminkin yleisestä infrastruktuuri-stressistä (kääk, metron kuukausilippu, kääk, pankkitili, kääk, missä on ruokakauppa, kääk kääk kääk). Nyt kun lähi-Carrefour on löytynyt, on todettava, että jotkin asiat täällä ovat vaan niin erilaisia kuin koto-Suomessa:


1. Järjestelyt

Aikaisemmin kuvittelin, että Helsingin yliopisto opintoneuvojineen ja suurinpiirtein joulukuussa ilmestyvine opinto-oppaineen on kehnosti järjestetty organisaatio. Täällä Ranskassa olen kuitenkin oppinut, että tosiasiassa alma materimme koneisto suorastaan kehrää - kurssit alkavat, koska professorit eivät ole jääneet eläkkeelle, kurssille osaa mennä oikeaan aikaan, koska aikataulut ovat netissä, ja kurssit saa kirjattua suoritusotteelle, koska kursseille ilmoittautumisesta ei anneta ristiriitaisia ohjeita.


2. Sää

Joko yöpakkaset Suomessa alkoivat? Pariisissa voi edelleen lähteä ulos ilman takkia (itse asiassa syytäkin on, sillä muuten yli +20 asteen lämpöön tikahtuu).

(Viereinen kuva on Printempsin kattoterassikahvila Déli-Cieux'sta - ihan huikeen siisti mesta, sieltä näkyy koko Pariisi.) 


3. Poliittinen korrektius

Ranskassa harrastetaan puoluepoliittista sitoutumattomuutta aika paljon vähemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi orientaatioviikon ranskan-tunnilla opettaja totesi sosiaalipolitiikasta puhuessaan, että Marine Le Pen on "hirviömäinen". Yleisesti ottaen poliittinen keskustelu on aika värikästä - tässä ihan muutama vuosi sitten eräs kristillisdemokraattien ranskalaisen sisarpuolueen edustaja ilmaisi, että homoseksuaalit tulisi polttaa roviolla. Päivi R. on siis aika chilli tapaus. 


4. Carrefour ≠ Alepa

MISSÄ ON DOMPPA?!


2 kommenttia:

  1. äääää ihana postaus kuolen :DDD PS. Veikkaampa, että meidän yliopiston rinnalla tuokin on aika jees, terveisin mulla ei oo vieläkään koulukirjoja ja seminaariviikko (koeviikko) on ensviikko. Kirjastotädin mielestä voin aivan hyvin "vaikka kopioida" ne kirjat :D koska a) tekijänoikeus on boring ja b) eihän niissä ole kun väh. 200 sivua per kirja.

    VastaaPoista
  2. kiitos! :D ja joo, täytyis aina verrata Venäjään ni sais suhteellisuudentajua ;> ps. kirjastotäti ei tiiä mist puhuu, tekijänoikeus ei kyl oo boring.

    VastaaPoista